Nestlé har kuttet ut grøt for de minste – forskere bestrider rådene som ligger til grunn

Både WHO og norske myndigheter anbefaler å introdusere fast føde når barna er et halvt år gamle. Det er ikke i tråd med synet i ledende forskningsmiljøer.
Selv om denne babygrøten fra Nestlé er anbefalt fra seks måneders alder, sier barnelege og forsker Ketil Størdal at det er greit å gi den til barn tidligere enn det | Foto: Annika Byrde/NTB
Selv om denne babygrøten fra Nestlé er anbefalt fra seks måneders alder, sier barnelege og forsker Ketil Størdal at det er greit å gi den til barn tidligere enn det | Foto: Annika Byrde/NTB
NTB

Nestlé har sluttet å selge babygrøt med anbefalt alder fra fire måneder. Det er i tråd med myndighetenes anbefaling, men rådene bestrides av ledende forskere.

– Nestlé har valgt å endre aldersanbefalingen fra fire måneder til seks måneder på alle barnegrøter i Europa, sier kommunikasjonssjef Celin Huseby i Nestlé Norge til NTB.

Begrunnelsen er at Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at spedbarn bør fullammes til de er rundt seks måneder gamle. Først da bør man begynne med fast føde, ifølge WHO. Siden 2001 har dette også vært tilrådingen fra norske helsemyndigheter.

Rykende uenig

Toneangivende forskere er imidlertid rykende uenige med WHO og Helsedirektoratet.

– WHO følger ikke med i timen. Det rådende synet i fagmiljøet er at det er bra å starte med fast føde fra mellom fire til seks måneder, sier barnelege og forsker Ketil Størdal til NTB.

De siste tiårene har det kommet stadig flere studier som underbygger dette, ifølge forskeren. Senest i mai gikk noen av verdens fremste fagmiljøer sammen for å be WHO snu. Grunnen til at babyer bør få fast føde tidligere, handler om å forebygge allergier, mener Størdal, som legger til at det slett ikke er en erstatning for morsmelk.

– Det er viktig å få fram at amming er basisen det første året. Det er ikke noe diskusjon. Men det er ikke det som spørsmålet handler om, men forebygging av allergier, sier han.

Behov for mer kunnskap

Gry Hay, spesialrådgiver i Helsedirektoratet sier anbefalingene ble oppdatert i fjor.

– Både WHOs anbefalinger og de nordiske ernæringsanbefalingene ( NNR 2023 ) angir at fast føde bør introduseres omkring seks måneders alder, sier Hay til NTB.

De nordiske rådene konkluderer med at det er behov for mer kunnskap om risikoen for allergi relatert til tidspunkt for introduksjon av fast føde.

– I tråd med verdens ledende allergimiljøer anbefaler rådene at potensielt allergifremkallende matvarer som melk, egg og peanøtter, bør introduseres samtidig som barnet starter med fast føde og i løpet av det første leveåret, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev