Tror ikke statsrådsskiftet vil påvirke «Vestres 10-punktsplan»

Fredag ble det klart at Jan Christian Vestre går av som næringsminister. Ministeren har arbeidet tett med å skulle bedre konkurranseforholdene i dagligvarebransjen.
Regjeringens tipunktsplan har vært tett forbundet med tidligere næringsminister Jan Christian Vestre. | Foto: Anne Grete Storvik
Regjeringens tipunktsplan har vært tett forbundet med tidligere næringsminister Jan Christian Vestre. | Foto: Anne Grete Storvik

– Selv om alle statsråder har sin arbeidsform og Jan Christian Vestre (Ap) har hatt et sterkt eierskap til denne planen, er vårt utgangspunkt at den fortsatt vil ligge til grunn for regjeringens arbeid med konkurranseforholdene i dagligvaresektoren, sier kommunikasjonsrådgiver ved NHO Mat og Drikke, Hege Guttormsen.

Fredag forrige uke ble det klart at Jan Christian Vestre går fra rollen som næringsminister til helseminister. Den tidligere næringsministeren har arbeidet tett med regjeringens såkalte «10-punktsplan», som skal finne ut av hvilke aktører i matvarekjeden som tjener på prisøkningene.

– Vi ser jo at enkelte varer har blitt vesentlig dyrere i butikken enn det de har blitt fra produsenten og produksjonen. Det kan ha naturlige forklaringer, men det er ikke sikkert. Derfor sier jeg at vi må finne ut mer om hvordan denne prisdannelsen skjer. Hvor blir pengene av?, sa Vestre til VG i starten av fjoråret.

Gitt mer åpenhet og forutsigbarhet i politikkutviklingen

Regjeringens 10-punktsplan har også blitt tatt godt imot av Dagligvareleverandørenes forening (DLF), blant annet fordi den tar opp utfordringene med dagligvarekjedenes EMV og TMV-varer.

– Vi er glade for at regjeringen arbeider med å styrke konkurransen i dagligvaremarkedet. 10-punktsplanen til regjeringen har noen viktige satsingsområder. Blant annet en utredning som har vist oss hvor mange av varene som er kjedekontrollerte og hvordan den vertikale integrasjonen øker, sier kommunikasjonsdirektør i DLF, Mette Hanekamhaug.

NHO Mat og Drikke påpeker at de ikke er enige med alle momenter i planen. Likevel er de også fornøyde med at regjeringen lager en plan som vil gi mer forutsigbarhet.

– Overordnet har 10-punktsplanen bidratt til å sette det som var mange og ulike initiativer, inn i en planmessig ramme som gir mer åpenhet og forutsigbarhet i politikkutviklingen. Samtidig har statsråden vært opptatt av at eventuelle tiltak skal bygge på solide faglige grunnlag og at alle skal få si sitt før beslutninger treffes. Selv om vi både er enige og uenige i enkelte tiltak i planen, og mener at andre tiltak burde vært vurdert, har den alt i alt vært en styrke for arbeidet på området, sier Guttormsen.

Ministerskifte påvirker ikke planen

Både DLF og NHO Mat og Drikke er organisasjoner som har aktører i mat- og drikkebransjen som sine medlemmer. 

Selv om regjeringens 10-punktsplan har vært tett forbundet med tidligere næringsminister Vestre, er ikke organisasjonene bekymret for at prosessen vil bremse opp når Cecilie Myrseth (Ap) tar over rollen som ny næringsminister.

– Vi opplever at Regjeringen ser viktigheten av å styrke konkurransen til det beste for forbrukerne, og at de vil fortsette arbeidet uavhengig av et statsrådbytte, sier Hanekamhaug.

– Det ligger i sakens natur at Jan Christian Vestre som fagstatsråd ikke lenger vil ha ansvaret for å følge opp planen, men den vil fortsatt være regjeringens plan. Vi ser frem til å samarbeide med den nye statsråden om de viktige spørsmålene som adresseres i planen, og vi er helt sikker på at Vestre som regjeringsmedlem fortsatt vil bidra i diskusjonene når disse sakene drøftes i kollegiet, sier Guttormsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Slakteriet Furuseth opplever solid resultatvekst i 2023. | Foto: Furuseth

Kraftig resultatvekst for Furuseth

For abonnenter

Les også

Slakteriet Furuseth opplever solid resultatvekst i 2023. | Foto: Furuseth

Kraftig resultatvekst for Furuseth

For abonnenter