Gode resultater fra overvåking av norsk oppdrettsfisk

I 2023 tok Mattilsynet prøver og undersøkelser av 1 815 oppdrettsfisk. Resultatene fra overvåkningsprogrammet var gode, og det var ingen funn over grenseverdiene.
Nivået av flere miljøgifter i oppdrettsfisk, har år for år blitt lavere | Foto: Mattilsynet
Nivået av flere miljøgifter i oppdrettsfisk, har år for år blitt lavere | Foto: Mattilsynet

Oppdrettsfisk ble undersøkt for miljøgifter, legemiddelrester og ulovlige stoffer. Overvåkningsprogrammet er en del av et større EU-pålagt overvåkningsprogram på alle animalske matvarer, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

– Som en del av arbeidet med å sikre trygg oppdrettsfisk, tar Mattilsynet årlig ut prøver fra oppdrettsfisk fra oppdrettsanlegg og lakseslakterier over hele landet, sier Are Sletta, seksjonssjef for Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet i pressemeldingen.

Gode historiske resultater

Siden overvåkningsprogrammet startet i 1997 har det aldri blitt påvist bruk av ulovlig stoff på oppdrettsfisk. Noen få funn har skyldtes forurensing av prøver. 

Det har aldri blitt funnet miljøgifter over grenseverdiene som er satt og konsentrasjonene av de fleste miljøgiftene er som oftest under deteksjonsgrensene- som vil si grensene for det som er mulig å påvise ved analyse.

– Nivået for flere av miljøgiftene har år for år blitt lavere. Det er fordi det brukes mer vegetabilske fôrvarer og mindre marine fôrvarer, sier Sletta.

Det har aldri blitt funnet rester av antibiotika eller legemidler brukt mot innvollsparasitter, men i enkelte prøver har det tidligere blitt funnet rester av lakselusmidler, hvor alle har vært langt under grenseverdien, opplyses det om i pressemeldingen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev