Canada vil forby lakseoppdrett med åpne merder

Det norske opprdettsselskapet Mowi er skuffet over avgjørelsen. 
Canada vil fase ut lakseoppdrett i åpne merder innen fem år. Fra 1. juli er det bare lukkede anlegg som vil bli vurdert når nye konsesjoner deles ut. | Foto: Paul Kleiven / NTB
Canada vil fase ut lakseoppdrett i åpne merder innen fem år. Fra 1. juli er det bare lukkede anlegg som vil bli vurdert når nye konsesjoner deles ut. | Foto: Paul Kleiven / NTB
av ntb

For å beskytte den minkende bestanden av vill stillehavslaks, vil Canadas regjering forby oppdrettsanlegg med åpne merder langs kysten av British Columbia. 

Målet er å forby åpne merder – altså merder der vannet strømmer fritt gjennom nett eller lignende – innen midten av 2029, sier den føderale regjeringen. Allerede fra 1. juli i år er det kun lukkede anlegg som vil bli vurdert når det skal deles ut nye konsesjoner.

Det norske oppdrettsselskapet Mowi er skuffet over avgjørelsen, skriver e24.

– Vi er skuffet over beslutningen, ettersom tradisjonelt lakseoppdrett i sjø er absolutt bærekraftig. Dermed mangler beslutningen vitenskapelig grunnlag, skriver Mowi i en børsnotering, opplyser avisen.

- Kan spre lus og sykdom

Villaksen er både kulturelt og økologisk viktig for vestkysten av Canada, men over halvparten av de 9000 bestandene i British Columbia minsker, ifølge Pacific Salmon Foundation. Provinsen har titalls lakseoppdrettsanlegg med åpne merder, som aktivister sier kan spre lus og sykdom til den ville fiskebestanden.

I 2015 lovet statsminister Justin Trudeau å fase ut de åpne anleggene innen 2025. I en uttalelse onsdag sier fiskeri- og havminister Diane Lebouthillier at eksisterende laksekonsesjoner vil bli forlenget med fem år for å sikre en vellykket overgang, men at kravene til blant annet håndtering av lakselus skjerpes.

Hun sier regjeringen innser at lukkede anlegg er dyrere. De planlegger derfor å gi konsesjoner for ni år av gangen for å gi mer forutsigbarhet for dem som får konsesjon.

Flere urfolksgrupper og kystsamfunn er avhengig av åpne anlegg for å livnære seg, og regjeringen sier den vil legge fram en overgangsplan innen utgangen av juli.

Kilian Stehfest i miljøvernstiftelsen David Suzuki Foundation er glad regjeringen kommer med konkrete tidsfrister, selv om de allerede ligger etter skjemaet de opprinnelig lovet. Bransjen sier på sin side at fem år er en urealistisk frist for en fullstendig overgang bort fra åpne anlegg.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også