Nå går Prior bort fra avliving av hanekyllinger

Eggprodusenten tar i bruk ny teknologi for å unngå avlivning av nyklekkede hanekyllinger. 
Konserndirektør for hvitt kjøtt og egg i Nortura, Petter Brinchmann, ønsker en ny og mer etisk standard for eggproduksjon i Norge | Foto: Erik Buras
Konserndirektør for hvitt kjøtt og egg i Nortura, Petter Brinchmann, ønsker en ny og mer etisk standard for eggproduksjon i Norge | Foto: Erik Buras

Hvert år avlives 3,5 millioner hanekyllinger i norsk eggproduksjon, en praksis Prior nå velger å avslutte. 

Med en ny produksjonsmetode, som kalles «å kjønnssorte i egget», bruker de avansert teknologi til å fastsette kjønnet på befruktede rugeegg – altså eggene som senere blir til verpehøns, opplyser Nortura i en pressemelding.

– Et etisk dilemma

Slik kan de sortere ut hanekylling-eggene etter befruktning, istedet for å måtte klekke og avlive hanekyllingene. Hanekyllinger fra verpehøneraser legger av naturlige årsaker ikke egg, og de får heller ikke nok kjøtt til å kunne brukes i ordinær kjøttproduksjon. 

– Dette har vært et etisk dilemma for oss som jobber med egg. Så når vi nå kan velge mellom å sortere ut befruktede hanekylling-egg eller avlive klekkede hanekyllinger, er det klart vi velger eggene, sier konserndirektør for hvitt kjøtt og egg i Nortura, Petter Brinchmann, og legger til;

– Vi har lenge fulgt med på utviklingen av denne teknologien, og planen har hele tiden vært å ta dette i bruk så fort den er robust nok. Nå har vi endelig kommet dit, og jeg er stolt av at Prior, som første i Norden, tar i bruk dette.

En DNA-test av væske fra egget gir svar på om embryoet er han- eller hunnkjønn | Foto: Ingeborg Skrudland
En DNA-test av væske fra egget gir svar på om embryoet er han- eller hunnkjønn | Foto: Ingeborg Skrudland

Skal omfatte alle egg innen 2025

I dag kommer opp mot halvparten av alle Prior-egg fra den nye produksjonsformen, og innen 2025 skal det gjelde alle eggene deres. 

– Egg fra den nye produksjonsmetoden har allerede vært i eggpakningene til Prior i noen måneder, men nå markerer vi dette med en informasjonskampanje, sier Brinchmann, som håper at Norge kan lede an med den nye produksjonsformen, som så langt har blitt tatt i bruk ved enkelte rugerier i Tyskland, Nederland og Frankrike.

– Prior har jobbet med forbedringer i norsk egg- og kyllingproduksjon i mange tiår, gjennom dyrevelferdsprogrammer og tiltak som senere har blitt bransjestandard. Også denne gangen ønsker vi å dele kunnskap og erfaring med resten av bransjen, slik at dette så raskt som mulig kan bli den eneste standarden for produksjon av verpehøns, både i Norge og Europa, sier Brinchmann. 

Per i dag har teknologien en feilmargin på under to prosent, men de få hanekyllingene som klekkes blir likevel ikke avlivet, men fôres opp og selges som et nisjeprodukt til restaurantmarkedet. Hanekylling-eggene som sorteres ut testes for bruk til dyrefôr.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også