Hvert år avlives 3,5 millioner hanekyllinger i norsk eggproduksjon, en praksis Prior nå velger å avslutte.
Med en ny produksjonsmetode, som kalles «å kjønnssorte i egget», bruker de avansert teknologi til å fastsette kjønnet på befruktede rugeegg – altså eggene som senere blir til verpehøns, opplyser Nortura i en pressemelding.
– Et etisk dilemma
Slik kan de sortere ut hanekylling-eggene etter befruktning, istedet for å måtte klekke og avlive hanekyllingene. Hanekyllinger fra verpehøneraser legger av naturlige årsaker ikke egg, og de får heller ikke nok kjøtt til å kunne brukes i ordinær kjøttproduksjon.
– Dette har vært et etisk dilemma for oss som jobber med egg. Så når vi nå kan velge mellom å sortere ut befruktede hanekylling-egg eller avlive klekkede hanekyllinger, er det klart vi velger eggene, sier konserndirektør for hvitt kjøtt og egg i Nortura, Petter Brinchmann, og legger til;
– Vi har lenge fulgt med på utviklingen av denne teknologien, og planen har hele tiden vært å ta dette i bruk så fort den er robust nok. Nå har vi endelig kommet dit, og jeg er stolt av at Prior, som første i Norden, tar i bruk dette.
Skal omfatte alle egg innen 2025
I dag kommer opp mot halvparten av alle Prior-egg fra den nye produksjonsformen, og innen 2025 skal det gjelde alle eggene deres.
– Egg fra den nye produksjonsmetoden har allerede vært i eggpakningene til Prior i noen måneder, men nå markerer vi dette med en informasjonskampanje, sier Brinchmann, som håper at Norge kan lede an med den nye produksjonsformen, som så langt har blitt tatt i bruk ved enkelte rugerier i Tyskland, Nederland og Frankrike.
– Prior har jobbet med forbedringer i norsk egg- og kyllingproduksjon i mange tiår, gjennom dyrevelferdsprogrammer og tiltak som senere har blitt bransjestandard. Også denne gangen ønsker vi å dele kunnskap og erfaring med resten av bransjen, slik at dette så raskt som mulig kan bli den eneste standarden for produksjon av verpehøns, både i Norge og Europa, sier Brinchmann.
Per i dag har teknologien en feilmargin på under to prosent, men de få hanekyllingene som klekkes blir likevel ikke avlivet, men fôres opp og selges som et nisjeprodukt til restaurantmarkedet. Hanekylling-eggene som sorteres ut testes for bruk til dyrefôr.
Tidligere generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag langer ut mot oppdrettsnæringen til sine 47.000 følgere på Instagram. Der har han gjort tall fra Havforskningsinstituttet mer «håndgripelige».