Vitenskapskomite har vurdert risikoen av plante-import

Nåværende regelverk og kontrolltiltak, er ikke tilstrekkelige for å oppdage alle skadegjørere, mener komiteen. 
- Import av planter med jord og andre vekstmedier til Norge utgjør en betydelig risiko for innføring av planteskadegjørere,sier Paal Krokene, som sitter i VKMs faggruppe for plantehelse. | Foto: Vitenskapskomiteen for mat og miljø
- Import av planter med jord og andre vekstmedier til Norge utgjør en betydelig risiko for innføring av planteskadegjørere,sier Paal Krokene, som sitter i VKMs faggruppe for plantehelse. | Foto: Vitenskapskomiteen for mat og miljø

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har på oppdrag fra på oppdrag fra Mattilsynet og Miljøverndirektoratet, vurdert risikoen forbundet med import av jord og andre vekstmedier som følger med planter. 

I tillegg har de vurdert hvor effektive ulike risikoreduserende tiltak er for å forhindre innførsel av planteskadegjørere, skriver komiteen i en pressemelding.

- Import av planter med jord og andre vekstmedier til Norge utgjør en betydelig risiko for innføring av planteskadegjørere som kan skade landbruket og naturlige økosystemer, sier Paal Krokene, som sitter i VKMs faggruppe for plantehelse, og har ledet arbeidet med rapporten. 

Ikke tilstrekkelig

VKM konkluderer med at planteskadegjørere, som sopp, bakterier, nematoder og insekter kan komme inn i landet med jord og andre vekstmedier som følger med importerte planter. Høye importvolumer av planter med jord og vekstmedier øker sannsynligheten for innføring av skadegjørere. 

Strengere kontrolltiltak og regelverk vil kunne bidra til å redusere risikoen for innførsel av skadelige organismer, og dermed beskytte norsk plantehelse. Men selv med dagens kontrolltiltak, er det høy sannsynlighet for at skadelige organismer kan komme inn i landet, opplyser komiteen. 

Norge importerer flest planter fra Nederland, Tyskland, Danmark og Sverige. Nåværende regelverk og kontrolltiltak, som i stor grad baserer seg på visuell inspeksjon, er ikke tilstrekkelige for å oppdage alle skadegjørere. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Henrik Hellerøy blir Mattilsynets nye seksjonssjef for produktutvikling. | Foto: Mattilsynet

Fra Vipps til Mattilsynet

Les også