Gjenoppretter kornlagre 20 år etter avvikling

Regjeringen vil etablere beredskapslagre for matkorn og signerer i dag kontrakter om lagring av de første 30 000 tonnene med korn. 
Norges beredskapslagre skal igjen fylles med korn. Idag signeres kontrakten med de som skal lagre korn på vegne av landet. | Foto: Terje Pedersen / NTB
Norges beredskapslagre skal igjen fylles med korn. Idag signeres kontrakten med de som skal lagre korn på vegne av landet. | Foto: Terje Pedersen / NTB

Landbruks- og matminister Geir Pollestad er i dag i Hamar for å markere at regjeringen er i gang med å bygge opp beredskapslagring av korn i Norge. Mot slutten av tiåret er planen at beredskapslagrene skal huse tre måneders forbruk av mathvete til bakerier, industri og husholdning. 

– Vi markerer i dag at de første kontaktene skal signeres for lagring av korn, sier Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) til NRK, og peker på den sikkerhetspolitiske situasjonen som en årsak til at matvareberedskapen nå skal styrkes. 

Det er staten som skal eie kornet, mens kommersielle aktører skal lagre og ta vare på det. For i år og neste år, er det fire aktører som har skrevet under kontrakten om at de skal lagre tonnevis av korn på vegne av landet.

Aktørene som har skrevet under er Strand Unikorn på Hamar, Norgesmøllene AS, Fiskå Mølle AS og Lantmannen Cerealia AS.

Kontraktene er på 25 år. Det vil gi forutsigbarhet både for staten og aktørene som skal stå for lagringen, mener regjeringen. Til høsten skal det lyses ut nye kontrakter med oppstart i 2026, 2027, 2028 og 2029, skriver NRK.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

Slakteriet Furuseth opplever solid resultatvekst i 2023. | Foto: Furuseth

Kraftig resultatvekst for Furuseth

For abonnenter