Lav forekomst av ulovlige genmodifiserte produkter i Norge

Selv om Mattilsynet påviste få produkter med ulovlig innhold av genmodifisert materiale, ga de fortsatt ut omsetnings-forbud for en del godteri i året som var.
Det er ikke helsefare forbundet med disse produktene, men de er ulovlig å selge i Norge da de må være godkjent etter norsk regelverk før de kan omsettes, sier Hanna Judi, seniorinspektør i Mattilsynet. | Foto: Fredrik Varfjell/NTB
Det er ikke helsefare forbundet med disse produktene, men de er ulovlig å selge i Norge da de må være godkjent etter norsk regelverk før de kan omsettes, sier Hanna Judi, seniorinspektør i Mattilsynet. | Foto: Fredrik Varfjell/NTB

Selv om det i 2023 ble påvist få produkter med ulovlig innhold av genmodifisert materiale, ga Mattilsynet fortsatt omsetningsforbud for en del godteri, snacks og frokostblandinger som var merket ‘genmodifisert’ og ikke lov å selge i Norge, opplyser selskapet i en pressemelding.

Funnene ble gjort i Mattilsynets offentlige kontroll av importert mat, fôr og såvare for innhold av genmodifisert materiale i 2023.

– I nesten 80 prosent av de totalt 123 analyserte prøvene ble det ikke påvist genmodifisert materiale, og cirka 20 prosent inneholdt små mengder forurensninger. Kun to av prøvene inneholdt ulovlig GMO, sier Hanna Judi, seniorinspektør i Mattilsynet, i pressemeldingen.

Det var to partier av hel papaya-frukt som inneholdt ulovlig GMO og det som var igjen av partiene ble trukket fra markedet.

Godteri fra USA

Mattilsynet har i tillegg til analyser og dokumentkontroll, behandlet bekymringsmeldinger og observasjoner i forbindelse med annet tilsyn. 

De fleste av disse gjaldt godteri, snacks og frokostblandinger importert fra USA, som var merket med at de inneholdt genmodifiserte ingredienser.

– Disse produktene er produsert og merket for EU-markedet, der en rekke genmodifiserte produkter er godkjent til bruk i mat og fôr etter en grundig helserisikovurdering av EUs mattrygghetsorgan EFSA. Det er ikke helsefare forbundet med disse produktene, men de er ulovlig å selge i Norge da de må være godkjent etter norsk regelverk før de kan omsettes, sier Judi. 

Mattilsynet ga omsetningsforbud for 23 produkter som ble solgt i kiosker, leketøysbutikker og enkelte dagligvarebutikker.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også