Tollfri laks fra Norge bekymrer danskene

EU åpner en tollfri inngangsport for norske produsenter av bearbeidet laks, samtidig som de får eksklusiv tilgang til billige råvarer. Dette er kostbart i Danmark, ifølge danske industriledere.
Det kan bli mindre røkt laks fra danske produsenter fordi flere handelshindringer kan skape barrierer for sektoren med økt konkurranse fra Norge. | Foto: Lars Just/Politiken/Ritzau Scanpix
Det kan bli mindre røkt laks fra danske produsenter fordi flere handelshindringer kan skape barrierer for sektoren med økt konkurranse fra Norge. | Foto: Lars Just/Politiken/Ritzau Scanpix
TORBEN SALOMONSEN

Laksemarkedet kan være i ferd med å gjennomgå en transformasjon, ettersom konkurransevilkårene er i ferd med å endre seg betydelig.

På vegne av den danske, og resten av EUs laksenæring, slår fiskeriorganisasjonen Danish Seafood Association nå alarm fordi det på toppen av en allerede ujevn konkurranse åpnes opp for flere norske fortrinn.

Bakgrunnen er at EU har forhandlet frem en handelsavtale med Norge, som i betydelig grad åpner for tollfri adgang for bearbeidet laks, som for eksempel røkt laks, til det europeiske fellesmarkedet. Flere danske fiskeribedrifter med laks på menyen har allerede sendt ansatte hjem og nedbemannet, og Poul Melgaard Jensen, administrerende direktør i Danish Seafood Association, frykter for hele bransjens fremtid.

– Vi står overfor et scenario der det er toll på råvarer som kommer inn i EU, mens nordmennene kan sende bearbeidet laks tollfritt inn i EU, så dette initiativet er helt uforståelig. De får tollfri adgang til markedet og samtidig tilgang til billigere råvarer i form av produksjonsfisk med eksportforbud, mens vi må betale toll på råvaren, sier Poul Melgaard Jensen, og understreker viktigheten av dette: 

– De må normalt betale 13 prosent toll, som nå blir fjernet, og det gjør det vanskelig.

Danish Seafood Association har allerede utfordret det norske eksportforbudet mot såkalt produksjonsfisk, som er den laveste kategorien av laks med synlige sår, skader og misdannelser, fordi organisasjonen mener at de norske reglene gir norsk industri et konkurransefortrinn.

Mørk fremtid

Utfordringen med eksportforbudet har vært at markedet i 2024 har blitt oversvømt av norsk produksjonsfisk, noe som ifølge den danske næringen har ført til store og uheldige skjevheter i markedet.

På toppen av dette forventes det nå at EU vil gi norske eksportører adgang til europeiske markeder med tollfritt salg av bearbeidet laks, som kan konkurrere med blant annet danske røykerier. Årlig kan dette økes fra dagens 450 tonn til 2500 tonn, men et etterslep fra perioden tilbake til 2021 vil sende over 4500 tonn norsk laks inn i EU de første årene.

– Dette kan få en enorm innvirkning på markedet. Jeg tror ingen her hjemme er upåvirket, og vi ser en dyster fremtid i møte nå. Det er umulig å si om noen vil legge ned, men det påvirker ikke bare den danske røykeribransjen, men hele EU, sier Poul Melgaard Jensen, som etterlyser politisk handling:

– Derfor må vi gripe inn raskt i denne situasjonen, hvis ikke den europeiske lakseindustrien skal lide ytterligere skade.

Direktøren i Danish Seafood Association påpeker at pilene nå peker i en så sterk retning bort fra danske produsenter fordi de må kjempe på flere fronter, noe som allerede har fått konsekvenser for flere.

– Den norske lakseindustrien har allerede eksklusiv adgang til produksjonslaks, og de får en ekstra fordel på toppen av det hele med tollfri adgang. Det anser vi som enda mer markedsvridende, sier han.

Nylig meldte selskaper som OH Fiskeeksport og Seawell Hirtshals, til det danske mediet Nordjyske, at de har måttet permittere en rekke ansatte siden nyttår, noe andre i bransjen også har måttet gjøre.

Behov for handling

Poul Melgaard Jensen mener at det ikke handler om å hindre norske selskaper i å komme inn på EU-markedet, men mer om å finne en balanse. Den norske laksenæringen dominerer allerede hele verdensmarkedet som det desidert største produsentlandet, og han oppfordrer derfor EU til å se nærmere på avtalen som forventes å bli innført i august. 

– Konkurranse er bra, men bare hvis det skjer på like vilkår, og det har EU forhandlet frem selv. Derfor kan vi ikke forstå hvordan EU selv har vært med på å skape dette scenariet, sier Poul Melgaard Jensen.

Han etterlyser direkte forhandlinger og justeringer mellom EU og den norske regjeringen, fordi Danmark mener at det ikke vil være gunstig å fortsette handelssaken i regi av den internasjonale handelsorganisasjonen WTO.

– Vi håper at man kan komme frem til en løsning med Norge gjennom forhandlinger. Hvis saken med oppdrettslaksen går til WTO først, kan den trekke ut i langdrag. Situasjonen er alvorlig nå og kan eskalere etter vintersesongen neste år med ekstraordinært mye produksjonslaks på markedet igjen, heter det i meldingen.

Tidligere i år tok organisasjonen den norske oppdrettsnæringen til EUs handelsdirektorat, DG Trade, på grunn av eksportforbudet, som deretter godkjente det som et mulig handelsbrudd og tok saken opp med den norske regjeringen. Ifølge organisasjonen har imidlertid den norske regjeringen ennå ikke svart på klagen.

Artikkelen er oversatt fra vårt danske søstermedien FødevareWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev