Slik mener Tine at de nye kostrådene bør være

Meierigigant Tine er positiv til forslaget om nye nasjonale kostråd, men har likevel spilt inn én presisering de mener er viktig.
– Vi vil få drahjelp av de nye kostrådene som anbefaler et kosthold i hovedsak er basert på mye råvarer, sier Kari Helene Bugge, ernæringsfysiolog hos Tine. | Foto: Tine SA
– Vi vil få drahjelp av de nye kostrådene som anbefaler et kosthold i hovedsak er basert på mye råvarer, sier Kari Helene Bugge, ernæringsfysiolog hos Tine. | Foto: Tine SA

Tidligere denne uken gikk høringsfristen for innspill til nye nasjonale kostråd ut. Helsedirektoratet har mottatt en rekke innspill, blant annet fra meierigigant Tine. 

– Vi har først og fremst spilt inn at det er positivt med færre og tydeligere råd. Vi tror de vil bli enklere å huske, og kanskje også enklere å følge, sier Kari Helene Bugge, ernæringsfysiolog hos Tine. 

Selv om de nasjonale kostrådene i stor grad henvender seg til forbrukere, har de også stor betydning for matindustrien; de legger rammer for både tilbud og etterspørsel. For Tine er det gunstig at kostrådene anbefaler et råvarebasert kosthold, i og med at det er råvarer meierisamvirket lever av.

– Vi vil få drahjelp av de nye kostrådene som anbefaler et kosthold i hovedsak er basert på mye råvarer, kommenterer Bugge.

Daglig inntak av meieriprodukter løftes frem

Bugge er dessuten positiv til at rådene som har vært ute til høring, speiler at det er mange måter å sette sammen et sunt kosthold, og at de også løfter frem matglede som en viktig faktor for helse. 

Et av de seks nye kostrådene handler om å ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter, for å bidra til å dekke behovet for kalsium og jod. Det er gode nyheter for meierinæringen.

– Vi har tatt til ordet for å beholde dagens råd som sier ”3 om dagen”, da vi mener det er både helsemessige og kommunikasjonsmessige grunner til det. Kunnskapsunderlaget peker på at det er hensynet til kalsium og jod som ligger bak mengdeangivelsen, og med en økt kalsium-anbefaling og en fortsatt bekymring for jod-inntaket i befolkningen, mener vi det er en viktig, enkel og tydelig kommunikasjon av dette rådet, sier hun.

Dette mener NHO Mat og Drikke

Som tidligere kjent, har NHO Mat og Drikke levert omfattende innspill på vegne av mat- og drikkevarenæringen.

– Kostrådene påvirker rammebetingelsene for produksjon av mat og drikke, og de gir føringer for produktenes sammensetning og næringsinnhold. Å bidra til god helse i befolkningen er en del av samfunnsansvaret i mat- og drikkenæringen, som også prioriteres høyt i NHO Mat og Drikke. Derfor har vi levert et omfattende innspill på vegne av næringen til utkastene til nye kostråd, sa Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke til MatvareWatch.

NHO Mat og Drikke sendte inn disse hovedpunktene til høringsutspillet fra Helsedirektoratet:

  • Omtale av klima og miljø under hvert råd gir etterlatt inntrykk at klima- og miljømessig bærekraft er integrert i kostrådene. NHO Mat og Drikke mener dette ikke er i tråd med oppdraget fra Helse- og omsorgsdepartementet om å basere kostrådene på helseeffekter.
  • Det er en vesentlig mangel at rapporten til Vitenskapskomitéen for mat og miljø med beregninger og vurderinger av om utkastet til kostråd dekker behovet for essensielle næringsstoffer som flere grupper i befolkningen kan få for lite av, ikke var ferdigstilt og offentlig tilgjengelig mens høringen pågikk. Denne vurderingen er særlig viktig ettersom det i utkastet til kostråd er foreslått endringer i mengdeanbefalinger for matvarer som er gode kilder for blant annet jern, jod, kalsium og vitamin B12.
  • Kostrådene må være kunnskapsbaserte og det det må være godt samsvar mellom styrken i kunnskapsgrunnlaget i de nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR2023) og hvordan de norske kostrådene formuleres, og hvilke anbefalinger de gir om daglig eller ukentlig inntak av de ulike matvarene.
  • Merkeordninger for sunnere matvalg, slik som Nøkkelhullet, må fremheves for alle relevante matvarekategorier, både for råvarer og sammensatte og spiseklare produkter som inngår i et norsk kosthold.
  • NHO Mat og Drikke forventer at Helsedirektoratet, i tillegg til de skriftlige rådene, utarbeider nye grafiske og visuelle fremstillinger av rådene, som er lett å forstå og kan brukes i kommunikasjon.



Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også