Stanser laksefisket i 33 elver

– Nå er det risiko for alvorlig skade på laksebestandene, og vi mener derfor at vi må gjøre tiltak, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet. 
Laksefiske i Nidelva i Trondheim. | Foto: NTB
Laksefiske i Nidelva i Trondheim. | Foto: NTB

Fra 23. juni stenger laksefisket i 33 elver og i sjøen fra svenskegrensen i sør til og med Trøndelag, etter rapporter om svært lite laks hittil i år.

– Det er med tungt hjerte vi stanser laksefisket. Vi vet at sommerens laksefiske er en viktig tradisjon og til stor glede for mange, men nå teller rett og slett hver laks. Det er vårt ansvar å sørge for at det kommer nok gytefisk opp i elvene til at det blir nok lakseunger neste år til å føre bestanden videre. Det er avgjørende for å ikke risikere langvarig svikt i innsiget av laks, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Historisk lave nivåer

Årsaken er at innsiget av laks fra havet til elvene har ligget på historisk lave nivåer de foregående årene, og foreløpig i år ser det ende dårligere ut. 

Det innføres også forbud mot fiske etter laks med stang og håndsnøre i sjø. I tillegg blir det påbud om å gjenutsette all laks som fanges i annet fiske i sjø. Elvene som stenges er de som ifølge fangsttall og annen tilgjengelig informasjon anses å ha aller størst risiko for å få for lite fisk på gyteplassene.

– Nå er det risiko for alvorlig skade på laksebestandene, og vi mener derfor at vi må gjøre tiltak. I mange elver der stor laks utgjør en vesentlig del av bestanden ligger fangstene hittil langt under halvparten sammenlignet med de senere år, til tross for at vannføring og vanntemperatur tilsier at fiskeforholdene stort sett skulle vært gode, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Ny vurdering i juli

En rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) 17. juni peker på påvirkning fra lakseoppdrett og klimaendringer som de største truslene mot den atlantiske laksen.

– Vi må dessverre være forberedt på at klimaendringer, i kombinasjon med andre negative menneskeskapte påvirkninger, kan medføre alvorlige konsekvenser for naturen stadig oftere. Denne innstrammingen i laksefisket er et eksempel på det, sier Hambro.

Miljødirektoratet vil foreta en ny vurdering av situasjonen for laksen i juli. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også