Sverige kutter avgiften på «lokkevare-favoritt»

Sverige kutter avgiften på snus med 20 prosent fra 1. november, bestemte Riksdagen tirsdag. Avgiften på sigeretter og annen tobakk øker med 9 prosent.
Foto: Annika Byrde / NTB
Foto: Annika Byrde / NTB
av NTB og Anders Hustveit Gerhardsen

Lovendringen som justerer avgiftsnivået ble vedtatt tirsdag kveld, men trer altså i kraft fra 1. november i år, skriver Aftonbladet.

– Produkter som anses for å være helseskadelige, skattlegges. Og jo mer helseskadelig, jo høyere blir skatten, skriver Riksdagens skattekomité i forarbeidene til lovendringen.

Komiteen mener at jo dyrere tobakken er, jo mindre blir bruken. Skattleggingen regnes som et viktig og effektivt virkemiddel for å redusere bruken av tobakk blant unge.

Har etterlyst harmonisering av avgiftene

NHO Mat og Drikke har tidligere uttrykt bekymring rundt hvor store summer norske kunder bruker på å handle mat og drikke i våre naboland. Løsningen, ifølge interesseorganisasjonen, ligger i å harmonisere avgiftsnivået mellom Norge og Sverige på såkalte «lokkevarer», som alkohol og tobakk.

Selv om svenskene øker prisen på annen tobakk enn snus, viser tall fra FHI at snus er den tobakksvaren det omsettes mest av i Norge.

– Fordi hele 80 prosent av norsk grensehandel skjer i Sverige, vil det viktigste tiltaket være å harmonisere avgiftene på grensehandelsutsatte varer som alkohol og tobakk med nivået i Sverige, sa administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, til MatvareWatch i april.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også