Bruker bakterier til å kutte klimagassutslipp fra matproduksjon

Ny, norsk forskning kan få stor betydning for den globale matproduksjonens klimautslipp. – Nå begynner vi å se hvilket potensial det har, sier dekan ved NMBU.
Forskerne ønsker å bruke bakterier til å redusere klimagassutlipp fra landbruket. | Foto: NMBU
Forskerne ønsker å bruke bakterier til å redusere klimagassutlipp fra landbruket. | Foto: NMBU

– Resultatene bygger på forskning som ble startet for nesten 20 år siden, og nå begynner vi å se hvilket potensial det har for å bidra til å løse viktige samfunnsutfordringer, sier Sigrid Gåseidnes, dekan ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved NMBU. 

Forskere ved fakultetet har funnet en måte å redusere utslipp av klimagassen lystgass fra landbruket. Nitrogengjødsling fører til utslipp av denne gassen, som står for en betydelig andel av landbrukets samlede klimagassutslipp.

Internasjonal oppmerksomhet

Forskningen har nylig fått internasjonal oppmerksomhet i tidskriftet Nature, et av verdens største vitenskapelige tidsskrift.

– Dette er en hyggelig anerkjennelse av at vi virkelig har fått til noe, sier professor Lars Bakken ved NMBU, som har ledet prosjektet.

– Publisering i Nature viser at vi har gjort et gjennombrudd i bestrebelsene på å redusere lystgass-utslipp til atmosfæren, og at det kunnskapsmessige grunnlaget for vår løsning er solid, fortsetter han.

Bakterier gjør jobben

Forskerne har funnet ut hvordan prosessen som skaper lystgass kan reguleres; og funnet at løsningen for å redusere lystgassutslippene, er å bruke en spesiell type bakterie. Denne mangler evnen til å produsere lystgass, men den kan redusere lystgassen til harmløs nitrogengass.

– Det var ikke lett å finne den rette bakterien. Den må kunne vokse raskt i organisk avfall, fungere godt i jord, og leve lenge nok til å redusere N2O-utslippet gjennom en hel vekstsesong. Det var også en utfordring å gå fra å teste dette i laboratoriet til å prøve det ute i naturen, og å sørge for at det faktisk reduserte lystgassutslippene i felt, sier Bakken.

NMBU-professor Lars Bakken leder forskningsprosjektet. | Foto: NMBU
NMBU-professor Lars Bakken leder forskningsprosjektet. | Foto: NMBU

Kan bli stort internasjonalt

Nå jobber forskerne videre med å finne et bredere spekter av bakterier som fungerer i forksjellige typer jord med ulike gjødselblandinger. Forskningsgruppa tror resultatene vil brukes i internasjonal skala.

– Vi skal gjøre teknologien mer robust ved å finne flere bakteriestammer, og ikke minst måle effekten på lystgass-utslipp under varierende betingelser. Oppskalering fra felteksperimenter til landbruk blir en stor utfordring. Vi vil også utvikle teknologi som gjør det mulig å lage gjødselmidler som inneholder lystgass-spisende bakterier. Dette kan bli et stort produkt internasjonalt, sier Lars Bakken.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev