Geléfisk-parasitt er funnet i enda et fiskeslag

Forskere har lenge funnet parasitten i makrell, nå har de også funnet den i skrei fra Lofoten. 
Parasitten kan gjøre fisken ganske uappetittlig, men den er ikke farlig for mennesker, sier Havforskningsinstituttet. | Foto: Vidar Ruud/NTB
Parasitten kan gjøre fisken ganske uappetittlig, men den er ikke farlig for mennesker, sier Havforskningsinstituttet. | Foto: Vidar Ruud/NTB

Kudoaparasitten gjør fiskekjøttet om til en flytende, geléaktig masse. Forskere har sett en økning av dette i makrell, men tidligere i år ble den for første gang funnet i torsk. 

Nå er den også funnet i skrei, opplyser Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

Parasitten har mikroskopiske sporer som setter seg i fiskens muskelvev. Når fisken er død, begynner sporene å produsere et enzym som gjør fiskekjøttet om til en geléaktig og flytende masse, dette den kjent som Geléfisk-parasitten. 

Ikke like sterkt

I april ble parasitten funnet i kysttorsk som kom fra forskjellige områder i Skagerrak og til Lofoten. Den aktuelle skreien ble også funnet på sistnevnte lokasjon. 

– Vi har analysert 30 skreiprøver, og funnet Kudoa i én av dem. Men det er viktig å understreke at vi så langt bare har undersøkt 30 fisk, og at funnet derfor ikke er like sterkt som kysttorsk-resultatene, sier sier havforsker Lucilla Giulietti i pressemeldingen.

Funnet kommer etter en prøve fra en referanseflåte til Havforskningsinstitutt som ble tatt i mars.

Er et mysterium

Livssyklusen til Kudoaparasitten er enda et mysterium for forskerne. Men siden de nå vet i hvilke områder langs kysten som er infisert, skal de ta ulike miljøprøver derfra.

– Målet med det arbeidet er å lære mer om livssyklusen til parasitten. Da kan vi vite mer om hvordan den smitter fisken. I tillegg skal vi fortsette med å undersøke mer skrei fremover, sier Giulietti i pressemeldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også