Miljødirektoratet sier nei til forsøk med genmodifisert laks i naturen

Havforskningsinstituttets søknad om å sette ut genmodifiserte laks i feltforsøk i sjøen har blitt avslått av Miljødirektoratet.
Miljørisikoen ved å sette genmodifisert laks i feltforsøk, anses som for stor, ifølge direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
Miljørisikoen ved å sette genmodifisert laks i feltforsøk, anses som for stor, ifølge direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
NTB

– Miljødirektoratet vurderer at det foreligger fare for miljømessige skadevirkninger, selv om sannsynligheten for at dette kan skje, er svært lav, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.

– Basert på en samlet vurdering av vilkårene i genteknologiloven konkluderer vi med at disse ikke er oppfylt for denne forsøksutsettingen, sier hun.

Det er forskere ved Havforskningsinstituttet som har søkt om tillatelsen. Formålet med den var å unngå at oppdrettslaks som rømmer, påvirker villaksens genmateriale, slik rømt oppdrettslaks kan gjøre i dag.

Ifølge Miljødirektoratet er det første gang det søkes om utsetting av genmodifiserte fisk i Europa.

Miljørisikoen blir imidlertid ansett som for høy. Ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) kan det ikke utelukkes at noen av forsøksfiskene er bærere av et sterilitetsgen og dermed kan få avkom. I tillegg vurderer Miljødirektoratet presset på villakspopulasjonen som stort.

– Hvis sterilitet spres fra genmodifisert laks som rømmer, viser VKMs beregninger at det kan ha alvorlige og irreversible konsekvenser for villaksen, konkluderer Hambro.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også