Skal bruke 4-5 milliarder på å bygge Norges sørligste oppdrettsanlegg på land

Om et år skal de være klare til å levere 1200 tonn postsmolt i året. 
Baring Group melder at de er klare til å gå i gang med første byggetrinn av Norges sørligste landbaserte oppdrettsanlegg. Det skal ligge i Farsund. | Foto: Baring Group/Link Arkitektur
Baring Group melder at de er klare til å gå i gang med første byggetrinn av Norges sørligste landbaserte oppdrettsanlegg. Det skal ligge i Farsund. | Foto: Baring Group/Link Arkitektur

Ved hjelp av vestlandsk teknologi og tilførsel av shippingkapital starter Baring Group nå byggingen av et splitter nytt landbasert oppdrettsanlegg i Farsund. 

Anlegget, som har en kostnadsramme på mellom fire og fem milliarder kroner, blir landets sørligste, landbaserte oppdrettsanlegget når det står ferdig. 

- Vi kan bekrefte at spaden går i jorda før sommerferien, og allerede fra neste høst skal vi levere 1200 tonn postsmolt årlig, klare for utsetting i sjø hos oppdrettere langs kysten, sier administrerende direktør Kjell Rege i Baring Farsund i en pressemelding

Smolt og slakteklar laks til Norge og Europa

Utbyggingen av oppdrettsanlegget vil skje i ulike faser. I første fase vil Baring ta inn smolt på rundt 100 gram, som skal være i anlegget til de har vokst til en størrelse på 800 gram til 1 kilo. 

Fisken skal så selges til oppdrettere i Norge.

I de senere fasene av utbyggingen, skal Baring utvide produksjonen frem til slakteklar laks, opplyser de. De ser også for seg fiskeproduksjon til det europeiske matfiskmarkedet.

- Plasseringen i Farsund er strategisk svært god. Brønnbåter har lett tilgang til anlegget og deretter kort vei til oppdrettere på Vestlandet. Sjøveien til kontinentet er også kort når vi etter hvert skal produsere til det europeiske matfiskmarkedet, sier Kjell Rege, administrerende direktør i Baring Farsund.

Shippingkapital

Finansieringen av første byggetrinn skjer gjennom en emisjon i Baring Group, som eier Baring Farsund. Ugland-konsernet og Knut N. T. Ugland styrker seg på eiersiden gjennom det nye selskapet Ugland Seafood.

De blir da majoritetseier i Baring Group.

- Akvakultur er en fremtidsrettet næring vi ønsker å ta langsiktig del i, og dette prosjektet har alle forutsetninger for å lykkes. Teknologien som skal brukes er banebrytende. Skalerbarheten i prosjektet gjør at vi kan bygge en av Norges viktigste aktører innen landbasert oppdrett i Farsund de kommende årene, sier Knut Ugland i pressemeldingen. 

Han eier Ugland Seafood sammen med Sandvik-familien fra Fitjar.

Flere av dagens aksjonærer investerer også ytterligere i prosjektet, blant annet de nåværende majoritetseierne Lars og Roald Reme, Ole Kristoffer Torsvik, samt styreleder Jon Erik Reinhardsen og Kjell Rege. De tre førstnevnte vil eie omtrent 34 prosent av Baring Group etter at ny kapital er tilført. 

Også tidligere sykkelproff, Thor Husovd, er med på investorsiden.

Bedre fiskehelse og mindre energiforbruk

Teknologien som skal brukes i anlegget, blir levert av Optiras AS. Den patenterte løsningen deres adresserer flere av de kjente utfordringene knyttet til RAS-anlegg, blant annet fiskehelse og dødelighet. 

Samtidig vil energiforbruket reduseres med mer enn 50 prosent sammenlignet med de fleste av dagens RAS-løsninger, kommer det frem i pressemeldingen.



Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også