Stor verdiøkning i sjømateksporten

Norge eksporterte sjømat for 14 milliarder kroner i mai, en økning på 8 prosent fra samme måned i fjor. 
– Selv om det er krevende økonomiske tider for mange forbrukere, er norsk sjømat fortsatt en svært ettertraktet matvare, sier Christian Chramer, i Norges sjømatråd. | Foto: Mariam Butt/NTB
– Selv om det er krevende økonomiske tider for mange forbrukere, er norsk sjømat fortsatt en svært ettertraktet matvare, sier Christian Chramer, i Norges sjømatråd. | Foto: Mariam Butt/NTB
NTB

Veksten kommer til tross for en svak måned for torskeeksporten og styrket kronekurs, opplyser Norges sjømatråd.

– I mai styrket den norske kronen seg, og dermed var det ingen positiv valutaeffekt i forrige måned. Til tross for det har verdien av den norske sjømateksporten aldri vært høyere i en mai måned før. Selv om det er krevende økonomiske tider for mange forbrukere, er norsk sjømat fortsatt en svært ettertraktet matvare, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Vekst i volum og verdi

De største eksportmarkedene var Danmark, Polen og USA. Størst verdivekst var det på eksporten til Spania. Den landet på 163 millioner kroner, 25 prosent opp fra samme måned i 2023.

Det var vekst i både volum og verdi for lakseeksporten. Hele 82662 tonn ble eksportert for 10,1 milliarder kroner, en økning på 8 prosent fra i fjor. Volumet vokste samtidig 2 prosent.

Mai var en historisk bra eksportmåned for ørreten. Det ble eksportert 5561 tonn for 587 millioner kroner, en verdiøkning på hele 65 prosent fra samme måned i fjor. Volumveksten var på 83 prosent. Eksportverdien er rekordhøy, 20 millioner kroner høyere enn forrige toppnotering i august 2023.

Svakere torskeeksport

Torskeeksporten var svak i mai. 3023 tonn ble eksportert for 189 millioner kroner, 22 prosent lavere enn i fjor. Volumet falt med 28 prosent.

Til nå i år er det eksportert norsk sjømat for 68,5 milliarder kroner, 2 prosent mer enn i samme periode i fjor.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå