Fare for streik i havbruksnæringen

Fellesforbundet og Sjømat Norge møtes til mekling etter at de brøt forhandlingene tidligere i vår. Blir det ikke noen løsning, kan over 200 arbeidstakere være i streik fra lørdag.
– Vår delegasjon var enstemmig da vi bestemte oss for å bryte forhandlingene med Sjømat Norge, sier Forbundssekretær Christian Justnes, leder av forhandlingene med Sjømat Norge på vegne av Fellesforbundet. | Foto: John Trygve Tollefsen
– Vår delegasjon var enstemmig da vi bestemte oss for å bryte forhandlingene med Sjømat Norge, sier Forbundssekretær Christian Justnes, leder av forhandlingene med Sjømat Norge på vegne av Fellesforbundet. | Foto: John Trygve Tollefsen

Etter at partene i Fellesforbundet og Sjømat Norge brøt forhandlingene om Havbruksoverenskomsten 24. mai, har de vært til mekling. Fellesforbundet ba Riksmekleren om hjelp på grunn av stor avtand og lite bevegelse i forhandlingene, men nå har de krevd brudd i den frivillige meklingen med Sjømat Norge, skriver Fellesforbundet i en pressemelding.

Havbruksoverenskomsten er en tariffavtale mellom Fellesforbundet og Sjømat Norge, og gjelder for rundt 3000 av Fellesforbundets medlemmer i havbruksnæringen.

Riksmekleren har nå innkalt partene til tvungen mekling med oppstart torsdag 13. juni. Fristen går ut midtnatt fredag 14. juni. 

Dersom det ikke blir noen meklingsløsning da, har Fellesforbundet varslet hvilke bedrifter som vil omfattes av en eventuell konflikt. Varselet innebærer at 227 arbeidstakere i 20 bedrifter kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Kan bli krevende

Fellesforbundets forbundssekretær, Christian Justnes, er innstilt på at meklingen kan bli krevende. Han understreker likevel at målet er å komme til enighet med Sjømat Norge, om et resultat medlemmene kan akseptere. 

– Vår delegasjon var enstemmig da vi bestemte oss for å bryte forhandlingene med Sjømat Norge. Hovedårsaken var det økonomiske tilbudet vi ble møtt med, og det vet arbeidsgiverne godt. Jeg har derfor en klar forventning om at vi nå møter en annen holdning, hvor frontfagsmodellen legges til grunn, og hvor en tilstrekkelig del av ramma garanteres gjennom sentrale tillegg. Våre medlemmer skal ha penger i lomma, sier Justnes. 

– Både Sjømat Norge og Fellesforbundet er innstilt på å finne en løsning i saken og unngå konflikt, skrev Sjømat Norge i en tidligere pressemelding, da det som kjent ble brudd i forhandlingene mellom de to partene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev