Mattilsynet ønsker nye regler for prøvetaking

Tysk forskning viser at dagens prøvetakningsmetode for å finne mykotoksiner og plantetoksiner i tørkede urter og krydderpulver ikke er nøyaktig nok.
Krydderprodusenter må kontrollteste produktene sine med større mengder enn tidligere, dersom de skal følge den nye prøvetakningsmetoden Mattilsynet ønsker. | Foto: Emilie Holtet / NTB
Krydderprodusenter må kontrollteste produktene sine med større mengder enn tidligere, dersom de skal følge den nye prøvetakningsmetoden Mattilsynet ønsker. | Foto: Emilie Holtet / NTB

I starten av måneden sendte Mattilsynet et forslag om endring av regelverket for prøvetakingsmetoder på høring. Prøvene gjelder kontroll av mykotoksiner og plantetoksiner i tørkede urter, urteinfusjoner, teer og krydderpulver. 

– Ny forskning viser at variasjonene av mykotoksiner og plantetoksiner i partiene er større enn tidligere antatt for denne gruppe produkter. Endringene i regelverket er gjort for å sikre at samleprøven er representativ for denne type prøvetatte partier, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Hanne Marit Gran.

Forskningen er gjort av det tyske føderale instituttet for risikovurdering (BfR). De fant ut at den nåværende prøvemetoden ikke kan garantere at prøvene er representative. Mattilsynet ønsker derfor å endre dagens praksis med å øke påkrevd vekt av enkeltprøvene.

– Forslaget er vedtatt i EU. I forslaget som er lagt fram for høring økes prøvemengden, og mengden prøvemateriale vil dermed øke, sier Gran.

Gir økte kostnader for myndigheter og næring

I høringsdokumentet fra Mattilsynet står det at endringene «forventes å få økte kostnader ved prøvetaking både for myndigheter og næringen ved at prøvemengden som blir tatt ut fordobles for de nevnte produkter».

Likevel tror ikke Orkla Foods, som blant annet eier Toro Krydderiet, at det er snakk om kostnader av betydning.

– Dette vil ikke få noen betydning for vår produksjon. Det vil derimot kunne gi en økt kostnad, men ikke stor. Vi har allerede et prøveprogram på råvarer som omfattes av endringen i regelverket, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken.

Mattilsynet sier at regelverket er beregnet for myndighetene når de tar ut testprøver på mykotoksiner og planteoksiner. Det betyr likevel ikke at Mattilsynet mener næringen ikke burde følge det nye reglementet de også.

– Det er også hensiktsmessig at næringen følger kravene for prøveuttak når de skal analysere produktene sine for mykotoksiner eller plantetoksiner. Resultatene er da basert på beste prøvetakingsmetode og sikrer at virksomhetene får resultater som er mest mulig til å stole på, sier Hanne Marit Gran i Mattilsynet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå