Mattilsynet vil ikke forby bisfenol A før EU

Forbrukerrådet, derimot, etterlyser et raskt forbud – de mener det vil ta for lang tid å vente på at det skal komme et EU-forbud.
Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket mener bisfenol A i matembalasje burde forbys av norske myndigheter.
Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket mener bisfenol A i matembalasje burde forbys av norske myndigheter.

Forbrukerrådet mener det tar for lang tid å vente på at EU skal forby bisfenol A, og etterlyser at Norge tar saken i egne hender. Mattilsynet vil ikke gå inn for et eget nasjonalt forbud mot stoffet.

– Farene knyttet til bisfenol A er grundig dokumentert og utgjør en spesiell risiko for barn. Vi ønsker derfor forbud mot BPA og andre bisfenoler. Enkelte aktører skal ha faset ut bruken av bisfenoler, og det viser at det er mulig, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Skadelige effekter på hele menneskekroppen

Bisfenol A (BPA) er et stoff som blant annet finnes i mat- og drikkeemballasjer, som for eksempel hermetikk- og brusbokser. Stoffet mistenkes å ha skadelige virkninger på blant annet reproduksjonsevnen, nervesystemet, atferd og metabolismen. Derfor ønsker Forbrukerrådet at det skal forbys.

– Det er godt dokumentert at BPA kan ha skadelige effekter på hele menneskekroppen. Dette gjelder primært Bisfenol A, men det mistenkes at bisfenoler F, M og S kan ha mange av de samme uønskede helseeffektene, sier Blyverket.

Forventes et EU-forbud

Europakommisjonen har foreslått at bruk av bisfenol A (BPA) og andre bisfenoler i matkontaktmaterialer skal forbys. Likevel mener Blyverket det vil ta for lang tid å vente på at det skal komme et EU-forbud.

– Selv om kommisjonen har foreslått et forbud er vi bekymret for at det vil ta tid før det trer i kraft. Dersom det blir nødvendig, kan myndighetene av helse- eller miljøhensyn enten vedta et nasjonalt forbud mot bisfenol A, eller forsøke å få til en avtale med norske produsenter om en raskere utfasing, i påvente av et forbud, sier Blyverket.

Hvilket departement er det som kan forby at dette stoffet er å finne i norsk mat?

– Det er helse- og omsorgsdepartementet som har ansvaret for materialer i kontakt med mat. Ansvaret ligger derfor der, sier Blyverket.

Mattilsynet følger EU

Mattilsynet er en felles etat under Helse- og omsorgsdepartementet, i tillegg til Landbruks- og matdepartementet, og Nærings- og fiskeridepartementet. De er enige med Forbrukerrådet om at bisfenol A i mat embalasje bør forbys.

Mattilsynet kommer ikke til å jobbe for å få på plass et eget nasjonalt forbud mot bisfenol A utover arbeidet EU gjør. | Foto: Carina Johansen / NTB
Mattilsynet kommer ikke til å jobbe for å få på plass et eget nasjonalt forbud mot bisfenol A utover arbeidet EU gjør. | Foto: Carina Johansen / NTB

– Bisfenol A er ikke akutt helsefarlig, men kan over tid øke risikoen for skadelige effekter. EU er nå i sluttfasen med å utarbeide et forbud mot bruken av bisfenol A og andre bisfenoler i matkontaktmaterialer. Dette er et arbeid som Mattilsynet anser som viktig og hvor vi deltar aktivt, sier seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet hos Mattilsynet, Signe Sem.

Likevel kommer ikke Mattilsynet til å følge Forbrukerrådets ønske om å få på plass et eget nasjonalt forbud mot bisfenol A.

– Norge har det samme regelverket på området som EU, og et forbud vil mest sannsynlig gjelde samtidig i Norge som i EU. Mattilsynet vil derfor ikke lage et eget nasjonalt forbud mot Bisfenol A. Mattilsynet følger regelverksutviklingen i EU, og vi mener det er viktig at et slikt forbud reguleres i der, sier Sem.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også