Uvanlig høy prisoppgang på mat og drikke

Prisveksten fortsetter å avta – men påskekampanjer ga prishopp på mat, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.
Prisene på mat og drikke er fortsatt en betydelig grunn til at prisveksten holder seg høy, viser tall fra SSB. | Foto: Rodrigo Freitas, NTB Scanpix
Prisene på mat og drikke er fortsatt en betydelig grunn til at prisveksten holder seg høy, viser tall fra SSB. | Foto: Rodrigo Freitas, NTB Scanpix
NTB

Prisene steg med 3,6 prosent fra april i fjor til april i år. Det er 0,3 prosentpoeng lavere enn i mars – og fjerde måned på rad med fall.

Det kommer fram i tall utgitt av Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

– Dette er en skikkelig nedtur. Vi hadde jo ventet inflasjonen skulle avta mer. Det går i riktig retning, men det går i museskritt, der vi hadde trengt noen lange steg, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 til NTB.

Økningen på 3,6 prosent er den laveste tolvmånedersveksten målt i april siden 2021, da den lå på 3 prosent.

– Prisveksten avtok for fjerde måned på rad i april. Prisene er fortsatt høyere enn de var på samme tid i fjor for de fleste varer og tjenester, men de stiger generelt sett saktere enn før, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Prisene på mat og drikke steg

Prisene på mat og drikke er fortsatt en betydelig grunn til at prisveksten holder seg høy. Fra mars til april steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 3,3 prosent. Ifølge SSB er dette en uvanlig høy prisoppgang til april å være.

– Oppgangen må sees i sammenheng med at store tilbudskampanjer i forbindelse med påsken dempet prisene i mars. Nå får vi en effekt av at prisene stiger igjen etter å ha vært på tilbud, sier Kristiansen.

Blant varegruppene som steg mye i pris den siste måneden, finner vi sjokolade, kaffe og diverse sitrusfrukter. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer var 6,8 prosent høyere i april i år, sammenlignet med april i fjor.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev