Lakrids by Bülow med historisk dårlig resultat

– Flere av forhandlerne våre, spesielt i Norge og Danmark, har gått konkurs.
Administrerende direktør, Fredrik Nilsson, begrunner blandt annet millionunderskuddet med at lakrisselskapet er blitt mer verdt. Det har utløst en eieravtale der gjelden til grunnlegger Johan Bülow økes. | Foto: Gregers Tycho/ERH
Administrerende direktør, Fredrik Nilsson, begrunner blandt annet millionunderskuddet med at lakrisselskapet er blitt mer verdt. Det har utløst en eieravtale der gjelden til grunnlegger Johan Bülow økes. | Foto: Gregers Tycho/ERH
SIMONE SCHEUER-HANSEN

Tapet på Lakrids by Bülows bunnlinje har aldri vært større.

Det skriver den danske avisen Børsen om 2023-regnskapet som lakrisskjeden la frem tirsdag. Det danske selskapet, som gjennom datterselskapet «Lakrids By Johan Bülow AS» , leverte et overordnet underskudd på 29,5 millioner danske kroner.

På den andre siden ble omsetningen på rekordhøye 319 millioner danske kroner, og driften ble også forbedret i løpet av fjoråret. 

– Situasjonen for forbrukerprodukter generelt i Norden og Tyskland har vært utfordrende. Flere av forhandlerne våre, spesielt i Norge og Danmark, har gått konkurs, og vi har vært påvirket av valutasvingninger i Sverige og Norge, noe som har ført til at forbrukerne ikke har hatt samme kjøpekraft som tidligere. På den annen side ser vi at konseptet vårt fungerer, så selv om vi gjerne skulle ha sett mer vekst, tror vi at fremtiden ser positiv ut, sier Fredrik Nilsson, administrerende direktør i Lakrids by Bülow, til avisen. 

Han forklarer årets underskudd med at verdien av lakrisskjeden har økt, noe som har utløst en eierskapsavtale med den tidligere majoritetseieren og grunnleggeren, Johan Bülow, og øker selskapets gjeld til han. 

Til sammenligning hadde lakriskjeden et overskudd på drøyt 5 millioner danske kroner, og en omsetning på 317 millioner danske kroner i 2022.

Den norske delen av virksomheten hadde et overskudd på 979.000 norske kroner, og en omsetning på 60 millioner norske kroner i 2022.

Åpner fremdeles utsalgssteder

Lakrids By Bülow ble grunnlagt på Bornholm i 2007 av gründeren Johan Bülow, som i dag er kreativ direktør og medeier i selskapet med en eierandel på 25 prosent.

De resterende 75 prosentene eies av det svenske private equity-fondet Valedo Partners, som kjøpte seg inn i selskapet i 2016.

De siste årene har lakriskjeden satset på en stor internasjonal ekspansjon med flere butikkåpninger i Storbritannia. 

Nylig fortalte administrerende direktør Fredrik Nilsson til MatvareWatchs søstermedium, DetailWatch, at planen er å åpne ytterligere syv butikker i år, hvorav fem blir i Tyskland. 

Et av målene er å opprettholde en tosifret vekst i det tyske markedet i «mange, mange år», sa Fredrik Nilsson nylig.

– Vi har en lang liste med muligheter, og det er mer en regel enn et unntak at jeg er der. Det er en kombinasjon av hjerte og hjerne. Vi trenger et sted der det er nok mennesker, men merkevareverdien vi ser, må også være riktig for oss. Husleien må også være riktig, og det er ofte det som er vanskelig, sier konsernsjefen.

Artikkelen er oversatt fra vårt danske søstermedium FødevareWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev