6 av 450 lokalmatprodusenter gjenstår når vinneren av Matskattstipendet skal kåres

Alt fra sorteringsmaskin som redder norsk matkorn, til skav av lavvorøkt reinstek. Disse seks aktørene kjemper om Menys 600.000 stipendkroner.
Styreleder og majoritetseier i Holli Mølle, Trygve Nesje, er blant de seks finalistene.
Styreleder og majoritetseier i Holli Mølle, Trygve Nesje, er blant de seks finalistene.

Siden 2015 har Meny delt ut Matskattstipendet. Målet med stipendet er at vinneren skal få muligheten til å utforske nye produkter, øke produksjonen eller realisere innovasjonsprosjekter, skriver Meny på sine hjemmesider.

I årets finale gjenstår det seks aktører som produserer forskjellige type matprodukter; Norsk tomat på boks, en norsk variant av risgrøt, skav av lavvorøkt reinstek, langtidsholdbar salatmiks i ukespose, alkoholfrie cocktails og en sorteringsmaskin som redder norsk matkorn og bidrar til flere brød bakt på norsk mel.

– Meny ønsker å tilby flest mulig kvalitetsvarer basert på godt håndverk og norske råvarer, noe lokalmatprodusentene bidrar til. For å stimulere dem til vekst, ressursutnyttelse og produktutvikling, er ett av tiltakene våre å dele ut et årlig stipend, sier Meny-sjef Vegard Kjuus. 

Fra reindrift i Finnmark til salat i Moss

Det er vidt forskjellige produktet som skal vurderes. 

Finnmark Rein er samisk eid og ønsker å utvikle skav av lavvorøkt reinstek ved å koble tradisjonelle konverseringsmetoder brukt av samer i generasjoner med moderne produksjonsteknikker.

Gardsbrenneriet fra Nordfjord er drevet av et kjemiker-par siden 2010, og vil utvide sin alkoholfrie serie «Frisider», men også utvikle Fricocktail

Hanasand Gartneri fra Stavanger dyrker tomater, og vil nå utvikle nye produkter av overskuddstomatene for å redusere matsvinn. Sammen lokale kokker vil de utvikle, ketsjup, tomatpulp, tomatsaus og eventuelt tomatjuice.

Holli Mølle fra Spydeberg lager økologisk mel, og har startet prosjektet «Redd matkornet» med bakgrunn i at mesteparten av det norske kornet i dag går til dyrefôr og vi importerer store mengder mathvete. Nå ønsker Holli Mølle å bygge en sorteringslinje i større skala for å bane vei; ta vare på matkornet, øke selvforsyningsgraden og øke kornbøndenes inntekter.

Onna fra Moss dyrker salater i vann, og vil nå utvikle en stor pose med salatmix, tiltenkt et ukesforbruk. Løsningen bidrar til redusert plastforbruk og forhåpentligvis mer grønt på tallerkenen.

Rørosmeieriet fra Røros lager økologiske meieriprodukter gjennom industrialisert håndverksproduksjon. I februar lanserte Rørosmeieriet økologisk rømmegrøt. Nå er målet å lage en variant av økologisk risgrøt, basert på norsk råvare. Sentralt i arbeidet blir å teste økologisk råvare som kan erstatte ris.

Det de seks aktørene har til felles er at de fremmer gode, norske matprodukter, forteller Meny-sjefen.

– De viderefører norsk matkultur, men er også flinke til å sikre maksimal råvareutnyttelse og finne «produkthull» i markedet der vi mangler norske alternativer, sier Kjuus.

Meny-sjef, Vegard Kjuus. | Foto: Gry Traaen / Meny
Meny-sjef, Vegard Kjuus. | Foto: Gry Traaen / Meny

Offentliggjør vinner i september

Hovedvinneren vil i utgangspunktet få utdelt 300.000 kroner i stipent. Utover dette kan juryen dele ut mindre beløp til de andre finalistene på totalt 300.000 kroner. 

I fjor fikk Juviksild 300 000 kroner, mens Jerseymeieriet og Klokk & Co fikk begge 150 000 kroner.

Juryen består av eksterne fagfolk og matetusiaster, som kokker og matpolitiske premissgivere. I tillegg har Landbruks- og matministeren sittet i juryen i alle år.

Vinneren offentliggjøres i september under Matstreif i Oslo.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev