Sjømateksporten falt i første halvår – dro inn 1,6 milliarder mindre enn på samme tid i fjor

Norge eksporterte sjømat for 1,6 milliarder kroner mindre i første halvår i år sammenlignet med samme periode i 2023. Fallende laksepriser får deler av skylden.
Sjømateksporten falt for en sjelden gangs skyld i første halvår. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
Sjømateksporten falt for en sjelden gangs skyld i første halvår. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
NTB

Likevel var sjømateksporten i første halvår i år verdt 80,6 milliarder kroner, som er nest beste noensinne. Det er 2 prosent lavere enn året før, men første halvår i 2023 var imidlertid det beste noensinne, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

Administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd sier at det i stor grad er fallende laksepriser som gjør at verdiveksten stanser.

– En svak norsk krone og høye priser på torsk og laks løftet verdien i årets fem første måneder, sier han.

Jobber med markedsadgang

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) peker også på svekket kjøpekraft i viktige markeder.

– Lavere eksportvolum og økt konkurranse fra andre sjømatnasjoner er like fullt noe vi må ta på høyeste alvor, blant annet gjennom arbeidet med markedsadgang, sier hun.

I juni var det et fall i sjømateksporten på 18 prosent, eller 2,7 milliarder kroner, sammenlignet med året før. Det er en historisk endring ettersom eksportverdien aldri før har falt med mer enn 2 milliarder kroner i en enkeltmåned.

Det henger altså i stor grad sammen med at prisen på fersk hel laks falt med 31 kroner sammenlignet med mai.

– Laks står fortsatt for 70 prosent av den totale verdien av den norske sjømateksporten, så da prisen på fersk hel laks i juni gikk ned, hadde det en stor påvirkning på totalverdien, forklarer Chramer.

Snøkrabbe og ørret

I tillegg til lavere laksepriser har det i første halvår vært et kvotekutt for flere av Norges villfangede arter. Det har påvirket verdien på torsk, kongekrabbe, sild og makrell.

Samtidig er det trange tider i EU og andre store markeder.

– Reallønningene i EU er ikke forventet å være tilbake til 2021-nivå før i 2025, sier Chramer.

Canada seiler samtidig opp som et stadig større marked, med 15.457 tonn eksportert i første halvår. På topp, målt i verdi, ligger Polen. Norge eksporterer sjømat for 7,3 milliarder kroner til landet. På andreplass kommer Danmark med 7,2 milliarder, etterfulgt av USA med 6,3 milliarder.

Bildet for første halvår er på ingen måte helsvart: Eksporten av snøkrabbe økte med 48 prosent, og ørret med 27 prosent. Også rekeeksporten økte i verdi.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev