– Vi må produsere mer mat

I dag starter Felleskjøpet Agri en aksjon for økt selvforsyning. Norges befolkning har nemlig talt: Vi må produsere mer mat og vi lærer gjerne mer om å dyrke litt av maten selv.
Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
NTB

I løpet av det siste året har det kommet tre offentlige utredninger rundt temaet beredskap, matsikkerhet og sjølforsyning. I mars offentliggjorde regjeringen stortingsmeldingen om strategi for økt selvforsyning, hvor målet er å heve den norske selvforsyningsgraden fra dagens 40 prosent og opp til 50 prosent.

Nye tall

Nå viser ferske tall at dette er tema som også opptar den norske befolkningen. I en undersøkelse gjort av Norstat for Felleskjøpet svarer 72 prosent at de er enige i påstanden om at vi må produsere mer mat sjøl for å øke selvforsyningsgraden vår. I samme undersøkelsen svarer over halvparten av det norske folk at de gjerne vil lære mer om å dyrke sin egen mat. 

– Dette er svært interessante tall, og det underbygger konklusjonen til Totalberedskapskommisjonen: Vi må ruste oss for en usikker framtid, og umiddelbart legge planer for økt selvforsyning, sier Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri.

Hun var også landbrukets representant i Totalberedskapskommisjonen. Skuterud har lest gjennom tallene fra Norstat-undersøkelsen. Hun registrerer også et interessant funn: Nordmenn blir mer opptatt av selvforsyning jo eldre vi blir. Hele 82 prosent av nordmenn over 60 år mener vi må produsere mer mat selv.

Unge vil ha mer kunnskap

Derimot er det personer mellom 30-39 år som er mest interessert i mer kunnskap rundt matproduksjon.

– Den beste beredskapen vi kan ha er en høyest mulig matproduksjon, som også er bærekraftig. Jeg mener forbrukerkunden har mye å lære av bonden. Jeg har blitt fortalt at det i Norge er 1 million dekar plen. Hvis enda flere av oss bruker litt mer av plenen til å dyrke mat, så vil det bidra til selvforsyningsgraden vår, sier Skuterud.

I Norstat-undersøkelsen stilles det også spørsmål rundt viktigheten av matens opprinnelse. 52 prosent av oss svarer de er helt eller delvis enig i utsagnet: «Jeg er opptatt av at maten jeg kjøper i butikken har norsk opprinnelse». Dette er også et tema som opptar kvinner mer enn menn, viser undersøkelsen.

Tid, kunnskap og plass framheves blant årsakene som hindrer oss i å dyrke vår egen mat.

Et avgjørende virkemiddel for å nå målet

Skuterud mener at både konklusjonene i de offentlige utredningene og tallene fra Norstat-undersøkelsen viser at det norske landbruket er et avgjørende virkemiddel for å nå målet om økt selvforsyning.

– Jobben norske bønder gjør for matproduksjonen er uvurderlig, men selvforsyning handler også om valgene vi forbrukere tar. Vi mener nordmenn kan lære litt av bonden, sier Anne Jødahl Skuterud.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også