Flere velger å fornye enga uten jordbearbeiding

De siste årene har det vært en kraftig økning i salg av såvarer som skal ta vare på enga.
Når det skal direktesåes eng, må en bruke såutstyr som sikrer frøet god jordkontakt uten å begrave det. | Foto: Vidar Ruud/NTB
Når det skal direktesåes eng, må en bruke såutstyr som sikrer frøet god jordkontakt uten å begrave det. | Foto: Vidar Ruud/NTB

For å oppnå god avkastning og høy fôrenhetskonsentrasjon er det nødvendig å legge om enga hvert tredje til fjerde år. Men for mange er denne løsningen vanskelig og kostnadskrevende. Flere velger derfor å fornye enga uten jordbearbeiding, hevder Felleskjøpet Agri i en pressemelding. 

De viser til at såvarer, som skal bidra til å ta vare på enga uten jordbearbeiding, har hatt en enorm slagsvekst. Salget av frøblandingen SPIRE resåing og SPIRE Surfôr Pluss 90 har nesten tredoblet seg siden lanseringen i 2021, og har en økning på over 33 prosent opp mot fjoråret, melder de.

– Effektivt

– Det er positivt å registrere at stadig flere blir opptatt av å ta vare på enga på en effektiv måte. Ved å bruke de to nevnte frølandingene kan du gi enga nytt liv uten jordbearbeiding, sier Jon Atle Repstad, produktsjef for plantekultur i Felleskjøpet Agri, i pressemeldingen. 

Jordarbeiding inkluderer alt fra tradisjonell pløying til mer eller mindre redusert jordarbeiding og direktesåing i stubb, opplyser NIBIO på sine nettsider. Akkurat hvilken jordarbeidingsmetode man bruker, bør tilpasses til både klimatiske forhold og til de lokale forholdene for jord og dyrkning. 

Vil forandre seg over tid

Enga vil forandre seg over tid, og at avlingene vil bli dårlige jo eldre enga er, skriver Felleskjøpet Agri. I stor grad skyldes dette at sammensetningen av grasarter forandrer seg i forhold til det man sådde, og det vil alltid bli en nedgang i produktiviteten og en økning av uønskede planter gjennom engperioden

– Vedlikeholdssåingen må komme i gang før det opprinnelige graset har gått ut og gitt mulighet for ugras til å etablere seg. Dette arbeidet må fortsette hvert år, selv om enga ser bra ut. Målet er ei eng som består av energirike og ønskede grasarter som kan vare i mange år, råder Repstad gjennom pressemeldingen.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også