Mattilsynet kritiserer Lerøy for manglende rutiner

På tvers av Lerøy sine tre havbruksselskap Sjøtroll, Aurora og Midt har Mattilsynet funnet ett avvik og ett forbedringspunkt. 
Mattilsynet har sett på utvalgte deler av selskapets styrings- og internkontrollsystem hos Lerøy. | Foto: Gorm Kallestad/NTB
Mattilsynet har sett på utvalgte deler av selskapets styrings- og internkontrollsystem hos Lerøy. | Foto: Gorm Kallestad/NTB

Lerøy har mangelfulle rutiner for å forebygge avvik på tvers av de tre havbruksselskapene Sjøtroll, Aurora og Midt. I tillegg til et forbedringspunkt som er knyttet til kartlegging av farer og problemer knyttet til velferd for fisken.

Dette kommer frem i den tredje revisjonsrapporten til Lerøy, som ble publisert på tirsdag. I rapporten mener mattilsynet at funnet av avvik påviser brudd på regelverket.

Det var i perioden 20. mars til 26. april 2024 Mattilsynet førte tilsyn med Lerøy, skriver de på sine hjemmesider.

Videreformidles ikke bra nok

Mattilsynet har sett på utvalgte deler av selskapets styrings- og internkontrollsystem. Observasjonene som er beskrevet i rapporten er derfor ikke en uttømmende liste over avvik, og de understreker at det kan finnes andre avvik i styringssystemene som ikke er omtalt i rapporten. 

De mener viktige lærepunkter ikke blir videreformidlet på en slik måte at avvik systematisk kan forebygges - på tvers og oppover i selskapet.

Bedt om å redegjøre

- Dere har beskrevet at dere jobber for å forebygge at avvik gjentar seg, og vi ser at dere i noen grad har aktiviteter og også nylig etablerte tiltak som ivaretar dette. Vi ser derimot ikke hvordan dere gjør dette systematisk, skriver Mattilsynet i rapporten. 

Mattilsynet har bedt Lerøy om en redegjørelse for hvordan de planlegger å korrigere avviket, inkludert en tidfestet plan for implementering, opplyses det på deres hjemmesider. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også