Bakteriell nyresyke med ukjent smittekilde er avdekket på flere oppdrettsanlegg

Bakteriell nyresyke (BKD) er avdekket på tolv av Lerøys oppdrettsanlegg i Midt-Norge siden januar i fjor -smittekilden er fortsatt ukjent.
Mattilsynet har de siste ukene påvist flere tilfeller av sykdommen bakteriell nyresykdom hos oppdrettslaks i anlegg i Midt-Norge. | Foto: Gorm Kallestad/NTB
Mattilsynet har de siste ukene påvist flere tilfeller av sykdommen bakteriell nyresykdom hos oppdrettslaks i anlegg i Midt-Norge. | Foto: Gorm Kallestad/NTB
NTB

Tre uker etter at 8400 laks rømte fra Lerøys anlegg på Reitholmen i Trøndelag, har oppdrettsgiganten gjenfanget en mindre andel.

Anlegget var smittet av bakteriell nyresyke (BKD), som er en alvorlig og meldepliktig sykdom som kan få store konsekvenser for helse og velferd både hos vill og oppdrettet laksefisk, ifølge Mattilsynet.

Ifølge Dagbladet Børsen tilhører 12 av 15 anlegg hvor det er påvist BKD-smitte i Midt-Norge siden januar i fjor, Lerøy-konsernet.

– Den primære smittekilden er foreløpig ukjent, bekrefter direktør Harald Larssen i Lerøy Midt til avisen.

Ifølge Mattilsynet i Midt-Norge har underdekning av lakserogn og Norge ført til import av laksesmolt fra Island. Enkelte utbrudd av BKD i oppdrettsanlegg i Nord-Norge tidligere har blitt knyttet til slik import.

Mattilsynet har imidlertid en oppfatning av at spredningen i Midt-Norge har skjedd i forbindelse med flytting av utstyr eller fartøy mellom anleggene.

– I noen tilfeller kan vi heller ikke utelukke spredning mellom anlegg i sjø, sier Aud Skrudland til avisen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også