Staten foreslår at Nortura skal kunne endre prisene oftere

Nortura bør kunne ha større fleksibilitet hvis for eksempel råvareprisene i Europa stiger, mener statens forhandlingsutvalg. Det får Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund til å reagere.
Administrerende direktør i KLF, Bjørn-Ole Juul-Hansen. | Foto: Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund
Administrerende direktør i KLF, Bjørn-Ole Juul-Hansen. | Foto: Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund

Slik ting er i dag har Nortura som markedsregulator mulighet til å endre den øvre prisen på slakt to ganger i året. Nå mener Statens forhandlingsutvalg at Landbruksdirektoratet skal komme med et endringsforslag som vil gi markedsregulator mulighet til å endre dette oftene. 

Forslaget kommer etter at norske egg den siste tiden har vært billigere enn utenlandske. Dette har gjort at bedrifter som tidligere importerte egg har valgt å kjøpe norske, som igjen ført til eggmangel i landet. Statens forhandlingsutvalg mener dette kunne vært unngått dersom Nortura hadde hatt handlingsrom til å sette opp prisene på norske egg, skriver E24.

Ifølge avisen møtes dette med stor misnøye hos Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF), som representerer den privateide og frittstående delen av bransjen.

– Våre bedrifter trenger åtte til ti uker før de klarer å hente prisen inn. Det betyr at de vil sitte og tape penger i en ganske lang periode, sier administrerende direktør i KLF, Bjørn-Ole Juul-Hansen, til E24.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også