Norsk eggimport slår nye rekorder

Hittil i år har Norge importert 1168 tonn egg. Det er nesten sju ganger mer enn i 2022.
Dagligvarebransjen importerer egg for harde livet for å unngå tomme hyller. | Foto: AP Photo/Terry Chea
Dagligvarebransjen importerer egg for harde livet for å unngå tomme hyller. | Foto: AP Photo/Terry Chea
NTB

Egg-importen har økt kraftig de siste månedene; og resultert i nye rekorder hver eneste måned de siste tre månedene. Nyklekte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Norge på langt nær er selvforsynt med egg, skriver Nationen.

I løpet av årets fire første måneder er det blitt importert egg til en verdi av 27 millioner kroner, ti ganger mer enn i 2022.

Tidligere har utenlandske egg gått utelukkende til industrien, men nå finner vi dem også i butikkhyllene.

Ikke bare danske egg

Foreløpig har mange av de importerte eggene kommet fra Danmark, men nå importerer norske selskaper også egg fra Finland, Polen, Estland og Nederland i stor skala. Med unntak av i 2015 er det ikke tidligere blitt importert så store mengder polske egg som i år. Så langt i år har 104.000 kilo med polske egg ankommet Norge, og er nå blant annet å finne i mange butikker i Oslo, skriver Nationen.

Norturas siste prognose viser at Norge vil mangle nesten 3000 tonn egg i år, en langt større underdekning enn tidligere kjent. Landbruksdirektoratet fjernet tollen på egg 14. mai. Tollfriheten varer i første omgang fram til 24. juni.

Flere årsaker

Forklaringen på eggmangelen er økt etterspørsel fra både norske forbrukere og utlandet. Større sykdomsutbrudd i Europa og svak kronekurs har gjort at flere aktører kjøper mer norske egg enn før.

Tall fra 2019 viste at hver nordmann i snitt satte til livs 211 egg årlig. Men både konsum og folketall har økt siden den gang.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå