Gransker forekomst av plantevernmidler nær frukt- og bærprodusenter

Resultatene vil ha stor nytteverdi for næringen, mener Nibio-forsker. 
Roger Holten, forsker ved Nibio, leder prosjektet som skal se på transporten av plantevernmidler fra jord til vannmiljø i områder med frukt- og bærproduksjon. | Foto: Siri Elise Dybdal / Nibio
Roger Holten, forsker ved Nibio, leder prosjektet som skal se på transporten av plantevernmidler fra jord til vannmiljø i områder med frukt- og bærproduksjon. | Foto: Siri Elise Dybdal / Nibio

Forskere ved Nibio startet i 2023 forskningsprosjekt sett på forekomst og mulig påvirkning av plantevernmiddel i områder med frukt- og bærproduksjon i Hardanger. Målet med prosjektet er å kunne gi gode råd for bærekraftig praksis. 

I forkant av prosjektet utførte de i 2019-2021 et kartleggingsarbeid med stikkprøvetaking hvor de ikke fant noen indikasjoner på at forekomsten av plantevernmiddel i vannmiljøet er større i fruktproduksjonsområder enn i andre typer produksjoner i Norge. I det pågående prosjektet søker de å få et bredere og bedre bilde av situasjonen. 

– Vi har påvist mer med dagsprøver i 2023 enn vi gjorde med stikkprøvetaking i 2020/21, men det er lave funnkonsentrasjoner i bekkene. Det var bare et funn av et soppmiddel over drikkevann-grensen i en av bekkene en uke i mai, sier Roger Holten, prosjektleder og forsker ved Nibio, i en sak på deres nettsider. Han legger til at dette er godt nytt for produsentene. 

Prøvetakingen skal fortsette i 2024, og resultatene vil ha stor nytteverdi for næringen, ettersom de vil gjøre det mulig å vurdere aktuelle tiltak for å redusere risikoen for avrenning og slik sikre bærekraftig bruk av plantevernmidler, mener Nibio-forskeren. 

– Dette vil være av stor nytte for ei næring der tilgangen på godkjente plantevernmidler er lav. Det er viktig å sikre en videre mulighet for bruk, samtidig som en sikrer et godt jord- og vannmiljø, sier Holten. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også