100 år siden Kavli ble verdens første smøreost-produsent

Den holdbare smøreosten ble starten på Kavlis industrieventyr. 
I år er det 100 år siden O.Kavli sin verdensinnovasjon, den aller første langtidsholdbare smøreosten, så dagens lys i 1924. | Foto: O. Kavli
I år er det 100 år siden O.Kavli sin verdensinnovasjon, den aller første langtidsholdbare smøreosten, så dagens lys i 1924. | Foto: O. Kavli

For 100 år siden lanserte O. Kavli en verdensinnovasjon: Den aller første holdbare smøreosten. Det skal feires når om lag 200 forskere og ostespesialister fra hele verden samles i Bergen for å delta på Cheese Science and Technology Symposium 2024.

– Det er ingen hemmelighet at vi synes det er ekstra stas at hele verden kommer til Vestlandets hovedstad Bergen, hvor Olav Kavli startet sin reise og industrieventyr, sier Annette Waage Jung, ansvarlig for innovasjon og produktutvikling i Kavli, i en pressemelding.

Primula ble den kalt, verdens første holdbare og smørbare ost, som betyr den første vårblomsten.

Produseres i flere land

Smøreosten lever i beste velgående, den produseres fortsatt i Bergen – der alt startet, i tillegg til Kvalis fabrikker i både Sverige og Storbritannia. 

Ifølge Waage Jung har lokal forankring og verdiskaping vært en sentral del av bedriften helt fra starten. 

– Vi jobber hver dag for å være like modige og nyskapende som vår forgjenger. Derfor er det en glede å være tilstede på arrangement til International Dairy Federation, hvor vi kan få dele vår historie og lange erfaring og ikke minst, lære av en hel verden av oste-elskere. Det gjør oss enda mer lysten på å fortsette å utvikle oss og innovere, sier Waage Jung. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også