Tre av ti bønder planlegger å gi seg

Nedgangen i antall gårdsbruk kommer trolig til å fortsette, viser en ny undersøkelse fra Landkreditt. 
Sannsynligheten for avvikling er lavest på store gårdsbruk og blant bønder på Østlandet, viser undersøkelsen. | Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Sannsynligheten for avvikling er lavest på store gårdsbruk og blant bønder på Østlandet, viser undersøkelsen. | Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Det er overveiende sannsynlig med en avvikling i løpet av de neste fem årene - dette svarer 17 prosent av bøndene i en nylig undersøkelse utført av Agri Analyse for Landkreditt. 

Her regner ytterligere 11 prosent en avvikling som ganske sannsynlig, med mer enn 50 prosent sjanse for at det skjer, skriver Landkreditt i en pressemelding.

Lyspunkt i funnene

– Svarene antyder at reduksjonen i antall bruk vil fortsette i samme tempo som hittil. Det er et tankekors for alle som er opptatt av at jordbruket skal være en levedyktig og attraktiv næring med akseptabel lønnsomhet og tilfredsstillende økonomisk utvikling, sier Ole Laurits Lønnum, konsernsjef i Landkreditt i pressemeldingen.

Han mener et lyspunkt i de nye funnene, er at viljen til å opprettholde driften er klart høyest blant de yngre. Hvor bønder over 60 år drar opp andelen som tenker å avvike.

– For å ivareta matsikkerhet og beredskap er vi avhengige av at en ny generasjon viderefører jordbrukstradisjonene. Frustrasjonene som for tiden kommer til uttrykk i store deler av næringen synliggjør et klima som neppe er gunstig for rekrutteringen. Det gir grunn til bekymring, sier Lønnum.

Lavest på Østlandet

Sannsynligheten for avvikling er lavest på store gårdsbruk og blant bønder på Østlandet, viser undersøkelsen. 

– Svarene illustrerer at det er krevende å sikre et differensiert og regionalisert landbruk. Det stiller krav til innsikt hos oss som ønsker å tilby næringen spesialtilpassede finansielle tjenester til gode betingelser, og til politikere og myndigheter som definerer rammebetingelsene, sier Lønnum.

Insentiver og anerkjennelse

For å motvirke avvikling er det viktig å holde troen på insentiver som skaper optimisme og holdningsendring som gir bøndene økt anerkjennelse. I tillegg til tiltak som også motiverer unge i små bygdesamfunn til å velge yrke, mener Nils Vagstad, spesialrådgiver i Norsk institutt for bioøkonomi.

– Et viktig grep er også å unngå at samvirkeforetakene svekkes ytterligere. Det kan få uante konsekvenser for distriktene, matsikkerheten og den nasjonale beredskapen. En samlet næring som ikke svekkes av indre strid vil være av stor betydning for å sikre posisjonen til norsk landbruk framover, sier Vagstad i pressemeldingen. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå