Orkla får endelig kompensasjon for bruk av norsk melk i risretter

I årets jordbruksoppgjør ble det vedtatt at Orkla, etter ni års kamp, får kompensasjon fra staten når de bruker norsk melk i risrettene sine. 
– Etter ni års tålmodighet og utholdenhet har vi blitt hørt. Det er vi veldig glade for. Det bidrar til å trygge norske arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien og sikrer at norske bønder får avsetning for varene sine, sier Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla. | Foto: Orkla
– Etter ni års tålmodighet og utholdenhet har vi blitt hørt. Det er vi veldig glade for. Det bidrar til å trygge norske arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien og sikrer at norske bønder får avsetning for varene sine, sier Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla. | Foto: Orkla

Det har stor betydning for norske bønder at aktører innen næringsmiddelindustrien velger å bruke norske råvarer, og velger å produsere produktene sine her til lands. For å jevne ut prisforskjellen mellom den norske råvaren og råvareprisen i EU, får matprodusenter kompensasjon fra staten, såkalt prisnedskrivingstilskudd, når de bruker norske råvarer i produktene sine, skriver Nationen.

– Problemet er bare at det ikke gjelder for alle produkter, sier Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla, til Nationen.

De har for eksempel fått kompensasjon for å bruke norsk melk i sin ”Toro pasta carbonara”, men ikke i risgrøt eller «Kyllinggryte fra Bali», som er produsert på Elverum. 

I ni år har Orkla bedt partene i jordbruksoppgjøret om en endring på dette. I år ble de endelig hørt; Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og staten har bestemt at også risrettene skal inkluderes. 

– Etter ni års tålmodighet og utholdenhet har vi blitt hørt. Det er vi veldig glade for. Det bidrar til å trygge norske arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien og sikrer at norske bønder får avsetning for varene sine, sier Mageli, som fremdeles har en ønskeliste av andre produkter de håper de kan få prisnedskrivingstilskudd på etterhvert. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også