Det har stor betydning for norske bønder at aktører innen næringsmiddelindustrien velger å bruke norske råvarer, og velger å produsere produktene sine her til lands. For å jevne ut prisforskjellen mellom den norske råvaren og råvareprisen i EU, får matprodusenter kompensasjon fra staten, såkalt prisnedskrivingstilskudd, når de bruker norske råvarer i produktene sine, skriver Nationen.
– Problemet er bare at det ikke gjelder for alle produkter, sier Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla, til Nationen.
De har for eksempel fått kompensasjon for å bruke norsk melk i sin ”Toro pasta carbonara”, men ikke i risgrøt eller «Kyllinggryte fra Bali», som er produsert på Elverum.
I ni år har Orkla bedt partene i jordbruksoppgjøret om en endring på dette. I år ble de endelig hørt; Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og staten har bestemt at også risrettene skal inkluderes.
– Etter ni års tålmodighet og utholdenhet har vi blitt hørt. Det er vi veldig glade for. Det bidrar til å trygge norske arbeidsplasser i næringsmiddelindustrien og sikrer at norske bønder får avsetning for varene sine, sier Mageli, som fremdeles har en ønskeliste av andre produkter de håper de kan få prisnedskrivingstilskudd på etterhvert.